Günümüzde hastalıkların ve hastalık çeşitlerinin hızlı bir şekilde arttığını görmekteyiz. Bazı hastalıklar kendiliğinden geçerken bazıları doktor eşliğinde geçmektedir. Fakat bazı hastalıklar da vardır ki hastayı yatağa mahkum hale getirmiştir. Bu hastalar birçok işini kendisi halledemezler. Sürekli birilerinin yardımına ihtiyaç duyarlar. Bu konuda sağlık kuruluşları ve görevlileri de hastalara yardımcı olmak için büyük bir çaba sarf etmektedirler. Aynı zamanda hasta yakınlarına da büyük görevler düşmektedir. Hayat zaten bu hastalar için zor geçmektedir. Bu yüzden herkes işbirliği yapar ve üzerine düşen görev ve sorumluluğu yerine getirirse hastanın işi kolaylaştıracaktır.
Teknoloji İle Gelişen Hasta Yatakları
1900’lü yılların başında bir bilginin yayılıp iki katına çıkması yaklaşık yüz yıla tekabül etmekteydi. Gelişen teknoloji ile beraber dünya globalleşmeye yani dünyanın bir ucundaki bilgi bir diğer ucuna artık çok hızlı bir şekilde gidebilmektedir. Bilgi çok çabuk yayılmakta ve buda insanların hayatında çok önemli bir yer kaplamaktadır. Gelişen teknoloji her sahada kendini göstermektedir. Sağlıklı sektörü de gelişen teknolojinin en çok kullanıldığı alanlarda biri haline gelmiştir. Bunlar arasında çok ileri düzeyde görüntüleme cihazları, akıllı programlanabilen hasta çeviren yatak sistemleri de yer alır.
Teknoloji ile gelişen hasta yataklarıHastaların Tedavi Süreci
Her insan doğar büyür ve ölür. Bu yaşam sürecinde insanlar çok büyük zorluklar geçirir. Bunlar maddi, ailevi olabildiği gibi sağlık ile ilgili sıkıntılar da olabilmektedir. Eski zamanlarda sağlık sorunları olan insanlar hasta yakınları ve sağlık personeli için çok büyük külfet oluşturuyordu. Bu süreç çok zor ve sıkıntılı bir hal almaktaydı. Hastalar da psikolojik olarak bayağı yıpranıyorlardı. Özellikle hareket yeteneğini kaybetmiş hastaların tedavisi daha büyük külfet oluşturuyordu.
Hasta çeviren yatak (pozisyon veren havalı yatak) sayesinde bu sorun olan hasta ve hasta yakını olan kişilerin hayatı kolaylaşmış oluyor. Doğal olarak tedavi süreci de hızlanmış oluyor.
Hasta Yatak Çeşitleri
Hemen hemen hepimiz sağlık ile ilgili bir sorun ile karşılaştığınızda ilk başvuru yapmış olduğumuz yer hastaneler doğal olarak doktorlar olmaktadır. Bu sağlık sorunları bazen ayakta tedavi ile yapılabileceği gibi bazen de hastane ortamında yatış ile mümkün olabilmektedir. Hastane ortamında yatmak için kullanılan yataklar eskiden çok basit oluyordu. Özellikle ameliyat olan veya yatalak hastaların tedavisi bu yataklar yüzünden çok zor oluyordu. Şimdilerde ise Hasta Çeviren Yatak sayesinde daha kolay olabilmektedir. Ekonomik durumu iyi olan kişiler yatalak olan yani tedavi süreci evde devam etmek zorunda olan hastalar için de evde kullanabilecekleri yataklar alıp evde de kullanabilmektedirler.
Hasta Yatak ÇeşitleriHasta Çeviren Yatak Özellikleri
Hasta olan özellikle yatağa bağlı olan hastalar bir takım sıkıntılar yaşamaktadırlar. Bu nedenle hastalıkların tedavisini kolaylaştıracak bu yataklar sayesinde hastalar sağa veya sola çok rahat bir şekilde döndürülebilir. Bası yarası yani yatak yarası olan kişilerin iyileşmesi hasta çeviren yatak sayesinde çok çabuk ve kolay olmaktadır. Hastalığın çeşidine ve hasta ihtiyaçlarına göre dizayn edilebilir olması çok daha kullanışlı hale gelmektedir. Buhar, nemi yerine göre suyu geçirmeme özellikleri sayesinde hastanın rahatını en üst düzeyde sağlamaktadır. Bazılarında havalı sistem olduğu için yatakta sürekli olan hava akımı kan dolaşımı üzerinde olumlu etki yapmaktadır. Bu hasta yatağı modellerinin yüzleri anti bakteriyel olması yumuşak olması hastalar tercih sebebi olabilmektedir. Bu yatakların ana iskeleti demir olabildiği gibi çelik gibi değişik malzemeden yapılanı da bulunmaktadır. İthal ve yerli üretim çeşitleri bulunmaktadır. Bu yataklar kumanda ile yönlendirilen veya periyodik olarak kendisi de sağa sola veya tanımlanabilecek hareketleri de yapabilmektedir.
Hastalar İçin Faydaları
Hastaların yatak yaralarının çabuk iyileşmesini sağlar, yeni bası yaraların oluşmasını engeller. Yan taraflarında bulunan engeller sayesinde hastanın yere düşmesi ve yaralanması önlenmiş olur. Hastaların boyu, kilosu veya taleplerini karşılayacak özelliklere göre programlanabilir olması hasta konforu sağlamaktadır. Sırt kısmının olduğu bölümde olan boşluk sayesinde omurilikte oluşacak baskı azaltılmış olur. Havalı olanların hafif olması katlanabilir olması taşınmasını kurulumunu kolaylaştırmıştır. Temizliği bakımı kolay olması hasta yakını ve sağlık görevlilerinin işini çok kolaylaştırıyor. Olağan dışı bir olayda hastanın ulaşabileceği acil durum butonu sayesinde telafisi mümkün olmayan durumların önüne geçilebilir. Bataryaları olması mobil kullanım kolaylığı sağlamaktadır. Kısaca bu hasta yatakları sayesinde hasta hasta yakını ve sağlık personeli bayağı rahat edebilmektedir.