Hasta karyolası imalatçısı Emek Yatak 1996’dan beri sağlık sektörünün en çok ihtiyaç duyduğu demirbaşlardan birisini ifade eden hasta karyolası ve yataklarını en iyi malzeme kullanarak üreterek, sektörün en iyi fiyat teklifleriyle de tercih edilebilirliğini her dönem için sürdürmüştür. Gelişen teknolojiler ve yükselen modern hastane tesisleri için en iyi hasta karyola imalatını yerine getiren şirketimiz hem ev hem de hastanede kullanılabilecek işlevsel ve ultra konfor sunan karyola modellerini geliştirmeye devam etmektedir.
Firmamızda kısmi olarak üretimini yaptığımız hasta yatakları hangi aşamalardan geçerek size kadar geliyor diye merak edenleriniz olduğunu düşünerek bu yazıyı kaleme aldık.
Hasta Karyolaları
Profil: Bir hasta karyolasının kalite ve sağlamlığını belirleyen en önemli hammadde, demir profildir. Bir hasta karyolası ne kadar kalın profil kullanılarak üretilirse dayanıklılığı da o oranda yüksek olacaktır. Bugün Türkiye’de hasta yatağı üreticilerinin birçoğu iki tip demir profil kullanmaktadırlar. Bu profiller 50 cm’ye 30 cm ve 40 cm’ye 30 cm kalınlıklarındadır. 50 cm’ye 30 cm kalınlığında profillerin yük taşıma kapasitesi 150 kg iken, 40 cm’ye 30 cm kalınlığında profil ile imal edilen karyolaların taşıma kapasitesi 60 kg’dır. Bu kalınlıklarda profiller dual motorlu hasta karyolalarının imalatında kullanılmaktadır. Piston motorlu hasta yataklarının imalatı daha kalın profillerle yapılmaktadır çünkü bu tip karyolalar obez hastaların bakımında da kullanıldığı için 300 kg ağırlığa kadar taşıma kapasitesi olması gerekmektedir.
Donanımlar
Yan Korkuluklar: Diğer önemli hasta karyolası parçalarından birisi de hastanın yataktan kaymasını ve düşmesini engelleyen yan korkuluklardır. Bu korkuluklar, karyolanın iki yanında mevcut olup açılıp kapanabilme özelliğine sahiptirler. Yan korkulukların üretiminde kullanılan malzemeler genel olarak ve kalite/fiyat sırasına göre şöyledir: Demir profil, alüminyum ve plastik (Abs). Demir profilden imal edilen yan korkuluklar genellikle dual motorlu, dubalı korkuluklu karyolalar da kullanılırken, alüminyum ve plastik korkuluklar ise dual ve piston motorlu karyola imalatında kullanılıyor.
Başlıklar: Bir hasta karyolasını oluşturan bileşenlerden diğeri de baş ve ayak ucu panelleridir. Bu panellerin üretiminde daha çok plastik (Abs) malzeme kullanılırken, bir kısım imalatçı firma da mdf ahşap malzeme kullanabilmektedir. Bu panellerin imal edildiği malzeme kesinlikle hasta sağlığını tehdit edecek bir yapıda olmamalıdır.
Motor: Hasta karyolasının kaç tür hareket yapabileceğini ve kaç kiloya kadar olan hastaları taşıyabileceği, karyola imalatında kullanılan motora bağlıdır. Genel olarak bakıldığında bu motorlar iki çeşit olarak piyasada bulunabiliyor. Bunlar; dual motor (dual aktüatör) ve piston motorlardır. Dual motorlar karyolaya iki tür hareket kabiliyeti (baş ve ayak yüksekliğinin ayarlanabilmesi) kazandırırken, piston motorlar üçüncü (asansör hareketi) ve dördüncü (trendelenburg ve ters trendelenburg) hareket kabiliyetini karyolaya kazandırırlar.
Tekerlekler: Yere sabit durumda kalmaması gereken hasta karyolalarına takılan tekerlekler de genelde iki çeşit olarak piyasada bulunmaktadır. Bunlar; güçlendirilmiş plastik malzemeden üretilmiş tekerlekler ve sanayi tipi metal tekerlekler olarak bilinir. Hasta sağlığı ve karyolanın dayanıklılığı açısından bakıldığında güçlendirilmiş plastik malzemeden üretilmiş tekerlekler daha sağlıklı ve daha dayanıklıdır. Yukarıda kısaca özetlediğimiz bu parçaların bir araya getirilip montajı yapıldığında bir hasta karyolası neredeyse hazır demektir. Geriye kalan ise karyolanın boyama işlemidir ki bu işlem daha çok elektrostatik fırın boyama sistemi ile yapılmaktadır.
Önce konfor ve rahat
Hastaların tedavi süreçleri esnasında rahat ve konfor içerisinde olabilmeleri psikolojik olarak kendilerini daha iyi hissetmelerini sağlar. Bu da, tedavi sürecinin kısa sürmesini ve kişinin kendisini daha kısa sürede toparlaması anlamına gelir. Emek Sağlık, tedavi sürecinde yatarak bakıma ihtiyaç duyulan kişilerin rahat edebilmeleri için 2, 3 ve 4 motorlu karyola sistemlerini kullanıma sunmaktadır. Baş ve ayak kısımlarının istenilen açıya getirilerek oturma ve dinlenme pozisyonlarının ayarlanabileceği hasta karyola yatakları değişik yetenekleriyle birbirinden ayrılmaktadır.
Hemde ihtiyacınıza göre!
Asansörlü hasta karyola modelleri sayesinde yükseklik ayarlarının yapılabildiği modeller sunan Emek Sağlık, lazımlık karyola modelleriyle de hasta ihtiyaçlarına göre en uygun ürünlerin kiralanmasını veya satın alınmasını sağlar. Birinci sınıf malzeme kullanarak imal edilen hasta karyolası modellerinde, nem ve terleme gibi rahatsız edici unsurların söz konusu olmaması için havalandırma kanalları tasarlanmıştır. Hasta yatağının havalanmasıyla daha hijyenik ve konforlu bir ortamın sunulması yatak yaralarının da engellenmesi anlamına gelir.
Konforlu ve Güvenli Hasta Yatağı İmalatı
Ev tipi hasta yatakları
Hasta karyolası imalatını ihtiyaçlara göre yapan Emek Sağlık, ev tipi modelleri sayesinde de evde bakıma ihtiyaç duyan kişilerin kendilerini daha rahat hissedecekleri ürünler geliştirmiştir. Tipik hasta karyola modellerinin özelliklerini taşıyan ev tipi modellerin tasarımsal açıdan ev ortamına çok daha uygun olması psikolojik olarak hastanın kendisini rahat hissetmesini sağlamaktadır. Emek Sağlık, satın alma veya hasta yatağı kiralama alternatifleri sunarak müşterilerinin bütçesine veya planlarına en uygun gelecek yöntemle hasta karyolalarını sahip olmalarına yardımcı olur.
Piyasanın en iyi ürünlerine en ekonomik fiyat avantajlarıyla sahip olarak hasta yakınlarınız için en konforlu ortamı hemen sunun!
Hasta yatağı, tedavi süreçlerin de hastaların hastane ya da evde kullandıkları karyola tarzıdır. Hasta karyolası, hastanın hareket ihtiyacına göre ayarlanmak da ve düşmeyi önleyici yan korkulukları bulunmaktadır. Hastanelerde ve evlerde hastanın hareket etmesine yardımcı olmanın yanı sıra hasta bakım işini kolaylaştırmaktadır.
Hasta Karyola Çeşitleri
Manuel Hasta Karyolası:
- İnsan gücü ile hareket ettirildiği için manuel hasta yatağı ismini almıştır. Rulmanlar vasıtası ile baş ve ayak kısmı el ile hareket ettirilebilen bir hasta karyolasıdır.
- Tek taraflı manuel hasta karyolası, sadece baş kısmı hareket ettirilebilen bir karyoladır. Günümüz de pek kullanılmamasına rağmen hala bazı hastaneler de görülebilmektedir.
- İki taraflı manuel hasta karyolası çeşidinde ise hem baş hem de ayak kısmını el ile hareket ettirilebilmek mümkündür. Günümüz de kullanım olarak % 30 oranın da talep görmektedir.
- Trendelenburg hasta karyolası: Hasta yatağı eğik bir açı yapabiliyor ise bu özelliğe trendelenburg denir. Manuel hasta yataklarındaki en gelişmiş modeldir.
Motorlu Hasta Karyolası:
Kumandalı ya da elektrikli hasta yatağı da denir.2, 3, 4 motorlu modelleri mevcuttur. Fazla motor daha fazla hareket olanağı demektir. Bu hasta yatağı, baş ve ayak kısmı motor ile hareket ettirilebilen bir karyola çeşididir. Baş ve ayak kısımları hareket edebilen İki motorlu hasta yatağı, yalnız piston motorlar da ayak kısmını ters “V” şeklinde kaldırılabilmektedir. Dual motorlar kilolu hastalar için dayanıksızdır, hasta 100 kg dan ağır ise piston motor kullanılmalıdır. 3 Motorlu hasta yatağının diğer bir adı da asansörlü hasta yatağıdır. Diğer karyolalarda ki özelliklerden başka hasta yatağının alçalıp yükselme özelliği de mevcuttur.
Hasta Karyola İmalatında Modern Tasarımlar
Günümüzde, hastanın hareket etmesine yardımcı olacak ve hasta bakımını kolaylaştıracak son derece modern hasta karyolası tasarımları yapılmaktadır.
- Karyolada yatan hastanın zahmete girmeden yatağa şekil verebilmesi için kumandalı hasta yatağı üretilmiştir.
- Hastaları karyolada yıkayabilmek için yıkanmalı hasta yatakları üretilmiştir. Bu hasta yatakların da, hasta yıkama yatağı, hasta karyolasının üzerine yerleştirilmekte, bir pompa ile şişme işlemi uygulanarak küvet haline getirilmektedir. Baş desteği, tutunma yerleri, kirli suyu boşaltma yeri gibi birçok mekanizmaya sahip olan yatakta, hasta zahmetsizce yıkanmaktadır.
- Felçli hastalar için özel tasarımlara sahip yataklar üretilmiştir. Hastanın başını kaldırıp indirmeye ve ya yatan hastanın oturma pozisyonuna geçebileceği bu yataklar da tuvalette mevcuttur.
- Sürekli yatmak zorunda olan hastalar için havalı yatak üretilmiştir. Devamlı yatan hastalarda, daha çok kemik çıkıntılarının bulunduğu bölgeler de aynı bölgenin sürekli basınç alması nedeni ile cilt yaraları oluşmaktadır. Bunu önlemek için yapılan havalı yataklar, baklava tipi, boru tipi, pozisyon aldıran tip olmak üzere üç tipte tasarlanmıştır. Baklava dilimi şeklindeki hava kanallarından adını alan baklava tipi havalı yatakta, şişirme motoru tarafından yatağın bir tarafı şişirilirken, diğer tarafı inmekte bu da hastanın cildine gelen basınçta değişikliğe sebep olduğundan, yara oluşumunu önlemektedir.
Boru şeklindeki havalı yataklar, hasta yattığı andan itibaren hava üflemeye başlayarak, hastanın cildinin kuru kalmasını sağlar. Pozisyon aldıran havalı yatak tipi ise, yatan hastaya pozisyon ve açı kazandırarak rahatlamasını ve cilt sorunlarını önler.
1996 yılında kurulan Emek Yatak, hasta yatağı sektöründe yaptığı yenilikler ile müşterilerine kaliteli ve uygun fiyatlar ile hasta karyolası kiralamaya ve satmaya devam etmektedir. Hastalarınızın daha konforlu ve güvenli bir iyileşme süreci geçirmesini istiyorsanız, sitemize girerek her model ve özellikte, farklı motor kapasitelerine sahip hasta karyolalarından kiralayabilir ve ya satın alabilirsiniz.