Hasta karyolası, hastalar için özel olarak üretilmiş, motorlu sistemi ile hastanın rahat etmesi için oluşturulmuş yatak çeşitleridir. Hastanede tedavi süresince hastanın kullandığı bu yatakların genel özellikleri, tek kişilik, başlığı olan, yanlarda düşmeye karşı koruması olan yataklardır. Gelişen teknoloji ile hasta yatakları, motorlu sistemler sayesinde hastanın ihtiyacına göre şekillenen yataklar üretilmiştir. Yemek yeme modu, ayakları yükseltme ve genellikle tekerlekli olan bu karyolaların çeşitleri bulunur.
Manüel Hasta Karyolası
Manüel hasta karyolası günümüzde çok fazla kullanılmasa da hala varlığını sürdüren bu yataklar insan gücü ile çalışır. Genellikle pedal ile çalışırlar. Teknolojinin hayata geçmesi ile elektrikli hasta yatakları ilgi görmektedir. Tamamen rafa kaldırılmayan bu yataklar evde bakım gören hastalar için uygun fiyatlarda satılıyor.
Bir Tarafı Manüel Hasta Karyolası
Hasta yataklarının tarihçesini bahsedecek olursak, ilk sabit hasta yataklarını konu etmemiz, daha sonra insan gücü ile çalışan manüel yatakları ve tek taraflı manüel yataklardan bahsedilmeli. Elektronik yatakların şekillenmesinde, tek taraflı manuel yatakların katkısı büyüktür. Tek taraflı manuel yataklar, sadece baş kısmının kalktığı yataklardır. Baş ile bel arasındaki kısmı rulmanlar yardımı ile kalkan yataklar, hasta yataklarına yepyeni bir boyut kazandırmıştır. Bu teknoloji ile hastaların daha fazla rahat edeceği motorlu hasta yatağı şekillenmiştir.
İki Taraflı Manuel Hasta Karyolası
Tek taraflı yataklardan sonra, baş kısmı ve ayak kısmının da kalktığı hasta yatakları çok fazla kullanılmasa da bazı hastanelerde hala kullanılır. Manuel olan iki taraflı yataklarda, alt kısımda yer alan rulmanlar kullanılarak yatağın V şeklini alması sağlanır. Fiyat olarak gayet makul olan bu yataklar yine, evde bakım gören yatağa bağlı hastaların kullandığı yataklardır. Bu tarz yataklar uygun olduğundan dolayı hastaneden ziyade evlerde daha sık kullanılmıştır.
Evde bakım gören hastaların yakınları, yatak seçimlerini, iki taraflı hasta karyolasından yana kullanacak olduklarında dikkat etmeleri gereken bazı durumlar söz konusu olur. Öncelikle yatağın kaliteli olması, manuel de olsa belli bir sistemle çalışan yatağın uzun süre kullanılmasını sağlar. Yatağın baş ve ayak kısmının kaldırılması ile alacak şeklin hasta için uygun olup olmadığına mutlaka dikkat edilmelidir.
Eğik Açı Alabilen Manuel Hasta Karyolası
Hasta yataklarının, manüel olarak kullanılan en son yatağıdır. Manuel yataklar arasında tabiri caizse en teknolojik manuel yataklardır. Bir kaç yıl öncesine kadar en çok kullanılan hasta karyolası olarak bilinen bir yataklar motorlu ve asansörlü yatakların üretimi ile çok nadir kullanılmaya başlandı.
Motorlu Hasta Yatakları
Elektrikli hasta yatakları olarak bilinen şu an da hastanelerde ve evlerde en fazla kullanılan bu yataklar, oldukça kullanışlı olup hastanın rahatına göre ayarlanabilen özelliğe sahiptir. Kumandalı olan bu hasta yatakları sayesinde, yatağa bağlı hastaların taşınması oldukça kolay hale gelmiştir. Ameliyathanelere götürülen hastalar, direk olarak yattıkları elektrikli yataklarla birlikte taşınıyorlar.
Hem hastaları hem de hasta bakımında görevli kişiler için büyük kolaylık sağlayan bu yatakları kullanan hastalar kumanda ile istedikleri gibi hareket ettirebilir, kendi rahatlarına göre şekillendirebilirler. Manuel yataklara göre biraz daha pahalı olan bu yataklar satın alındığı gibi kiralanabilir. Elektrikli hasta yatakların 2 motorlu, 3 motorlu ve 4 motorlu olmak üzere 3 çeşidi bulunur. Motorlu yatakların, motor sayısına göre şekillenmesi en büyük özellikleridir..
2 Motorlu Hasta Yatakları
Motorlu yataklarda her hareket için bir motor kullanılır. 2 motorlu yataklarda iki hareket sağlanır. Bel ve baş kısmının bir şekilde kalktığında bir motor kumandaya bağlı olarak çalışır. Ayak kısmı ise ikinci motor sayesinde çalışır. Daha konforlu olan motorlu yataklarda hasta emniyeti için en küçük ayrıntılar düşünülmüştür. Hasta karyolası İstanbul firmalarını inceleyip en uygun iki motorlu hasta yatağı bulmak mümkündür.
3 Motorlu Hasta Yatağı
Asansörlü yatak olarak da bilinen 3 motorlu hasta yatakları en fazla kullanılan yataklardan biridir. Özellikle yoğun bakım ünitelerinde tercih edilen bu yataklarda iki motor baş ve ayak kısmını hareket ettirir. Diğer motor ise yatağı aşağıya ya da yukarıya doğru hareket ettirir. Uzun süre bakıma muhtaç hastaların kullanımına oldukça uygun olan bu yatakların fiyatları kaliteye göre değişim gösterir. Kaliteli hasta yatakları hem hastaların rahatlığı hem de ilerleyen dönemlerde arıza oluşturmaması bakımından önemlidir.