Yatalak hastalar için hasta yatakları oldukça önemlidir. Hem hastaya hem de hasta yakınına çok büyük kolaylıklar sağlayan hasta yatağı, modellerine, kalitesine, üretim malzemelerine göre fiyatlara ayrılır. Motorlu hasta yatağı fiyatları motorsuz hasta yatağı fiyatlarına kıyasla daha ucuzdur. Çünkü motorlu hasta yatakları hastaya ve hasta yakınlarına daha çok konfor sağlar. Ayrıca motor sayısı arttıkça da fiyatlarda yükseliş olur. Her türlü bütçe için uygun fiyatlarda hasta karyolası bulmak mümkündür. Ancak hasta karyolasının özellikleri arttıkça fiyatının da artış göstereceği unutulmamalıdır.
Hasta Yatağını SGK Karşılıyor Mu?
Hastalar ve hasta yakınları tarafından en çok merak edilen konulardan birisi de hasta yatağının devlet tarafından karşılanıp karşılanmadığıdır. Hasta yatağı SGK tarafından karşılanır. Ancak bunun belirli şartları vardır. Öncelikle hasta yakını hastanın bulunduğu hastaneden bir kurul raporu ve reçete örneği almalıdır. Bu belgeleri İl SGK Dairesi’ne iletmelidir. Bu noktada en dikkat edilmesi gereken husus raporun bir devlet hastanesi tarafından alınmış olmasıdır. Ayrıca reçete alındıktan sonra da hasta karyolası, bir medikal birimden alınmamış olmalıdır. Eğer bu şartlar sağlanmazsa hasta karyolası masraflarını SGK karşılamaz. Rapor ve reçete ilgili birimlere gönderildikten sonra yatak hastanın kendi adresine gönderilir. Ayrıca uzun süre yatağa bağımlı olacak hastaların diğer masraflarının da belli bir kısmı SGK tarafından karşılanır. Ancak hastanın ömür boyu yatağa bağımlı kalması masraflarını devlet karşılamaz. Kısaca devlet hastanesinden alınan heyet raporu ve reçetesinin İl SGK Dairesi’ne iletilmesi ile birlikte hastanın yatak masrafları SGK tarafından karşılanır.
Hasta Yatağı Kiralama
Hasta yatağı konusunda bir diğer merak edilen konu ise yatağın kiralanıp kiralanamadığıdır. Hasta yakınları, özellikle yatağa bağımlılığı kısa bir süreyi içeren hastalar için gereksiz masraflı olabilir. Ayrıca yatağa gerek kalmadığında fazladan yer kaplayabilir. Bu noktada hasta yakınları hasta yatağı kiralama yoluna gidebilir. Böylece ekstra masraflardan ve fazladan yer kaplama sorunundan kurtulmuş olurlar. Uzun süre yatağa bağımlı kalacak hastalar için de hasta karyolası kiralanabilir. Çünkü kiralama süresi istenildiği takdirde uzatılabilir. Yatak kiralama şirketleri, hastaların evine bizzat gidip hasta karyolasını teslim ederler ve kiralama süresi sonunda yatağı almak üzere evinize gelirler. Özellikle kemik kırığı gibi kısa süre yatağa bağımlı kalacak hastalar için en çok uygulanan yoldur.
Kiralık hasta yataklarıHasta Yatağı Çeşitleri
Hasta yatakları bazı faktörlere göre çeşitlere ayrılmıştır. Hasta yatağı modelleri, öncelikle herhangi bir motora sahip olma ya da olmama durumuna göre sıralanır. Motorsuz hasta yataklarına manuel hasta karyolası denir. Motorlu hasta yatakları ise kendi içinde motor sayısına göre bir motorlu hasta yatakları, iki motorlu hasta yatakları, üç motorlu hasta yatakları ve dört motorlu hasta yatakları olarak çeşitlere ayrılır. Bunların yanı sıra, hasta yataklarına bazı ek özelliklerin eklenmesiyle de yeni çeşitler elde edilmiştir. Bu ek özelliklere göre hasta yatakları lazımlıklı hasta karyolası ve havalı yatak olarak çeşitlenmiştir. Her türlü hastalığa uygun olarak hasta yatağı çeşidi bulmak mümkündür.
Manuel Hasta Yatağı Nedir?
Motorsuz hasta yataklarına manuel hasta karyolası denir. Manuel hasta yatakları elle ayarlanabilme özelliğine sahip hasta yataklarıdır. Hastanın baş, kol ve ayak bölgesi elle yapılan bir müdahale ile ayarlanabilir. Ancak manuel hasta yataklarının kullanımı motorlu olanlara göre daha zahmetli ve zordur. Mekanizması motorlu olanlara kıyasla daha çabuk bozulabilir. Bu nedenlerle hem hasta için hem de hasta yakını için zorlayıcı olabilir. Demirden yapılmış korkuluklara sahip olan manuel hasta yatakları böylece hastanın güvenliğini de sağlar. Bir diğer avantajı ise, motorlu hasta yataklarından çok daha uygun fiyatlarla satışa sunulmasıdır. Temizlenmesi ise oldukça pratiktir. Ayarlanması elle yapıldığından kullanırken zaman kaybı oluşturabilir. Bu nedenle günümüzde çok fazla tercih edilen bir model değildir. Genellikle kısa süre yatağa bağımlı olan kişiler için satın alınır ya da kiralanır.
Çift Motorlu (İki Hareketli) Hasta Yatağı Nedir?
Çift motorlu hasta yatağının bir diğer ismi ise iki hareketli hasta karyolasıdır. İsminden de anlaşılacağı üzere çift motorlu hasta yatakları iki motordan oluşur ve hastanın baş ve ayak kısmının yükseltilip alçaltılmasına olanak sağlar. El kumandası sayesinde bu hareketler sağlanır. Çift motorlu hasta yatakları, 150 kilogram ağırlığındaki hastaları taşıyabilecek kapasitede üretilirler. Çift motorlu hasta yatakları da kendi içinde başlık ve korkulukların üretim malzemesine göre çeşitlere ayrılır. Ahşap, plastik, demir ya da alüminyum çift motorlu hasta yatakları bulunur. Çift motorlu hasta yataklarının kullanımı özellikle evlerde çok yaygındır.
Çift motorlu hasta yatağı modelleri3 Motorlu (Üç Hareketli) Hasta Yatağı Nedir?
Üç motorlu hasta yatakları, çift motorlu hasta yataklarının sahip olduğu tüm özelliklere sahiptir. Ancak bunun yanında, 3 motorlu hasta yatakları çift motorlu hasta yataklarında bulunmayan asansör özelliğine sahiptir. Peki, nedir bu asansör özelliği? Asansör özelliği, hasta karyolasının yukarı ve aşağı hareket ettirilmesini sağlayan özelliktir. Bu özellik sayesinde hastanın ve hasta yakınlarının hayatı daha kolaylaşır. Hasta yakını hastaya daha kolay müdahale eder. Hasta ise ekstre bir konfor elde eder. Bunun yanında, hastanın sedye, tekerlekli sandalye ya da herhangi bir yere yerleştirilmesi üç motorlu hasta yatakları sayesinde daha kolay hale gelir. Üç motorlu hasta yatakları 200 ila 300 kilo arasındaki hastaları taşıyabilecek kapasitededir. Bu hasta yatakları iki motorlu hasta yataklarından daha pahalıdır.
4 Motorlu (Dört Hareketli) Hasta Yatağı Nedir?
Dört motorlu hasta yatakları çift ve üç motorlu hasta yataklarının her türlü özelliğine sahiptir. Bu hasta yataklarını diğer motorlu hasta yataklarından ayıran en önemli özellik ‘’trendelenburg’’ özelliğidir. Trendelenburg özelliği sayesinde bu yataklar öne ya da arkaya dik bir açıyla konumlanabilir. Dört motorlu hasta yataklarının kullanımına en çok yoğun bakımlarda rastlanılır. Bu tür hasta yatağı çeşitleri hastanın başka bir platforma taşınmasında büyük kolaylık sağlar.
Lazımlıklı Hasta Yatağı Nedir?
Trafik kazası ya da iş kazası geçirmiş ya da felçli olan hastaların hareket kabiliyeti diğer hastalara göre daha kısıtlıdır. Bu nedenle bu hastalar tuvalet ihtiyaçlarını hasta bezi ile sağlayabilirler. Bu da hem hastayı hem de hasta yakınını fiziksel ve ruhsal anlamda yıpratır. Bu durumlar için lazımlıklı hasta yatakları üretilmiştir. Özel bakıma ihtiyaç duyan hastaların tuvalet ihtiyacını giderebilmesi için lazımlık denilen aparatın hasta karyolasına monte edilmesi ile üretilmişlerdir. Böylece hastalar zorlanmadan tuvalet ihtiyaçlarını giderebilir. Hasta yakınlarına da büyük bir konfor sağlanır.
Havalı Hasta Yatağı Nedir?
Uzun ya da kısa süre fark etmeksizin, hasta yatakları hastaların terlemesine sebep olur. Ayrıca hastada yatak yarası da oluşabilir. Böyle durumlarda hastanın hastalığının yanında bu gibi sorunlarla da baş etmek oldukça zor bir hal alır. Hastaların bu sorunlarına çare bulabilmek için havalı hasta yatakları üretilmiştir. Bu sayede hastanın terlenmesi engellenir ve yatak yarası oluşumu da minimuma iner. Özel bir yapısı olan havalı hasta yatakları, manuel ya da motorlu olarak tasarlanabilirler. Havalı hasta yataklarının hastanın iyileşme sürecinde olumlu etkileri bulunur.
Havalı Yatak