Bu yazımızda hasta yatağına ihtiyaç duyanların hasta yatağı devlet karşılıyor mu sorusuna açıklık getirmekteyiz. Çünkü hasta yatağı hasta bakımı sırasındaki harcamalar ve üzüntüler göz önüne alındığında hasta yakını için ciddi maddi zorluklara yol açmaktadır. Bu nedenle devlet hasta yakınları ve hasta için bu konuda elinden gelen yardımları gerçekleştirmektedir. Fakat bu yardımları gerçekleştirmek için hasta yakınının hastaya ait olan uygun belgeler ile gerekli kuruma başvurması gerekmektedir. Aksi halde devlet hasta yatağı masrafını karşılayamamaktadır. Bu nedenle yazının devamında yazdığımız belgeler ile yine yazımızın devamında bahsettiğimiz belgeler ile gerekli yere başvurmanız çok önemlidir. Sizin hastanın bakımı için gerekli ortamı sağlamanız hastanın tedavisi için önemlidir.
Bu konu neden önemli?
Hasta yatakları özellikle hastanın ve hasta yakınının çok ihtiyaç duyduğu, özel fonksiyonları bulunan tedavi aşamasında gerekli ortopediyi ve konforu sağlayan yatak tipi olduğu için çok önemlidir. Bu yataklar hastanın göreceği tedavi çeşidine göre çok farklı özelliklere sahiptir.
Hasta yakınlarının en fazla akıllarında beliren soru işaretlerinden bir tanesi doğru hasta yatağının hangisi olduğu diğer ise hasta yatağı devlet karşılıyor mu sorusunun cevabıdır. Bu yazımızda hasta yatağı devlet karşılıyor mu sorusuna açıklık getirmekte kafanızdaki soru işaretlerine cevap olmak istiyoruz.
Yatalak olup ya da tedavi süresince yatakta bakım gören hastalar çok çeşitli açılardan desteklenmektedir. Hasta bakıcısı ya da refakatçisinin maaşının da yer aldığı bir dizi önlem içerisinde, yatak masraflarının da devlet tarafından karşılanması yer almaktadır. Dolayısıyla yatak bakımına muhtaç olan hasta uygun yatak standartlarında bir yatağa sahip olmadığı için yatak yaraları meydana gelmekte ve hastanın sağlığı hem psikolojik hem fizyolojik olarak kötü sonuçlara yol açmaktadır.
Hasta Yatağını Devlet Karşılıyor mu?
Hasta yatağını devletin karşılaması için hasta yakını tarafından, ilgili hastaneden kurul raporu ve reçetenin İl SGK dairesine iletilmesi ile hastanın yatak ihtiyaçları direkt karşılanmaktadır. Bu konuda dikkat edilmesi gereken en önemli husus, raporun devlet hastanesi tarafından alınması ve reçetenin de alındıktan sonra medikal bir birimden hasta yatağının alınmamasıdır. Aksi takdirde hasta yatağı masrafları SGK tarafından karşılanamamaktadır. Alınan bu rapor ve reçete ikilisi sayesinde yatak bizzat hastanın adresine gönderilmektedir.
Hasta yatağı, normal standart ölçülere sahip bir yatak olması nedeniyle vücudunda yatak yarası adı verilen yaraların çıkmasına engel olmaktadır. Eğer kişi yatağa bağlı kalıyorsa ya da belli şekillerde hareket edebiliyorsa eğer uzun süre yatağın bakımına muhtaç kalabilir ve yatak desteğine ihtiyacı olur. Hasta yatağı devlet karşılıyor mu diye aklınızda soru işareti kalmasın.
Devlet aynı zamanda uzun süre hasta yatağında tedavi görmesi gereken hastalara da hasta yatağı desteği sağlamaktadır. Bu hasta yatağı devlet karşılıyor mu konusunda yalnızca hastanın ömür boyu yatağa bağlı kalmasını kapsamamaktadır.
Hasta yatağının devlet tarafından karşılanması sayesinde hasta ve hasta yakını hem tedavi süresince maddi külfet altında kalmaz hem de bakımı hasta bakıcısı ya da hasta refakatçisi tarafından rahatlıkla yapılır. Bu yatakların yan korkuluklarının indirilebilmesi sayesinde hastanın yan çevrilmesi yatak örtü değişimi ve hastanın bakımı hastayla ilgilenen kişiler tarafından daha rahat gerçekleştirilir.
Devlet hastanesinden alınan heyet raporu ve reçete ile birlikte hasta yatağı devlet karşılıyor mu diye düşünmenize gerek kalmaz. Yazıda bahsedildiği üzere aldığınız bu belgeleri İl SGK dairesine gitmeniz gerekiyor. Detaylı bilgi almak ve hasta yatakları hakkında sorularınız için uzman danışmanlarımız sizlere yanıt vermekten mutluluk duyacaktır.