Hasta Yatakları Ne İşe Yarar?
Hasta yatakları hastaların iyileşmesi sürecinde hastalara büyük destek imkan sağlamakta olan ekipmanlar olarak nitelendirilmektedir. Hasta yatağı veya hasta karyolası olarak nitelendirilen bu yataklar hastanelerde veya evlerde hasta bakımı için hizmet verebilmektedir. Hasta yataklarının doğru ve işlevsel özelliklerini koruyarak işlem görmeleri hastanın bakıcısı veya hastanın yakını içinde önemli bir durum olarak belirtilmektedir.
Hasta Yatakları Çeşitleri Nelerdir?
Hasta yatakları elektrikli hasta yatakları ve manuel hasta yatakları olmak üzere 2 sınıfta yer almakta olup elektrikli hasta yatakları motor veya motorlar yardımı ile çalışmakta olduğu belirtilmektedir. Elektrikli hasta yataklarında çıkan problemler veya çıkabilecek problemler motorlarda oluşabilen sorunlardan dolayı gerçekleşebilmektedir. Hasta yatağının uzun süreli ve sürekli kullanımından dolayı yıpranma ve bozulma hali gözlenebilmektedir. Motorlar sebebiyle çıkan problemlerde hasta yatağı motoru tamiri gerçekleşmektedir.
Motorlarda herhangi bir aksaklığın veya sorunun çıkması halinde hastanın ve hasta bakıcının günlük düzeni bozulmadan hasta yatağı motoru tamirinin işlevlerini yeniden kazanacak şekilde gerçekleşmesinin gerekmekte olduğu belirtilmektedir. Elektrikli hasta yatağı motoru tamiri ve hasta yatağı motorunun sağlıklı bir şekilde işlev görmesi hasta için önemlidir. Manuel hasta yataklarında ise motor bulunmadığından dolayı motor tamiri söz konusu olmamaktadır.
Manuel yataklar hastanın bakıcısı veya hastanın refakatçi tarafından istenilen konuma getirilebilecek tercihe göre bir veya iki özellik barındırmakta olan hasta yatakları olarak nitelendirilmektedir. Söz konusu olan özellikler yatağın baş ve ayak kısmında insan gücü yardımıyla gerçekleşen şekillendirilebilir sistemdir. Motor sayısına göre nitelendirilen elektrikli hasta yatakları tek motorlu, çift motorlu, üç motorlu ve kapasitesinde dört motor barındırmasına göre sınıflandırılmaktadır. Yatakların bünyelerinde barındırdıkları motor sayıları elektrikli yatakların özellikleri ile doğru orantılı olarak bir gelişim göstermektedir.
Elektrikli Hasta Yatakları Onarımı Neden Önemlidir?
Elektrikli ve tek motorlu yataklar da sadece baş kısmında kumanda yardımı ile hareketlenme mümkündür. Yani bu yataklardan tek motora karşılık tek bir özellik bulunmaktadır. Sırt kısmında gerçekleşen hareket ile yatağın şekil değiştirmekte olduğu ifade edilmekte olup piston motor ile bu değişim gerçekleşebilmektedir. İki piston yardımı ile çalışmakta olan iki motorlu elektrikli hasta yatakları 200 kilograma kadar olan hastaların rahatlıkla kullanımına uygun olarak belirtilmektedir. Bünyesinde iki özellik barındırmaktadır.
Sırt ve ayak kısmında geniş açı ile kumanda yardımıyla bir hareketlenme söz konusudur. 200 kilograma kadar hastaları rahatlıkla taşıyabilmesi ve sağladığı geniş açı ile hareketlenme sebebi aktif kullanımdan dolayı sorunların çıkması mümkündür. Bu sorunların daha gelişmiş düzeyde olan 3 motorlu ve dört motorlu yataklarda da gözlenme hali söz konusu olmaktadır. Bu durumda ise hasta yatağı motoru tamiri gerekebilmektedir. Yatağın baş veya ayak kısmından gerçekleşen bu problem 3 ve 4 motorlu yataklarda asansör sistemi sebebiyle de gerçekleşebilmekte olup hasta yatağı motoru tamirine ihtiyaç duyulmaktadır. Bu sebeple tamir ve bakım onarımının hızlı ve etkin bir şekilde gerçekleşmesi tercih edilmektedir.
Özellikle hastaların evde bakım işleminin gerçekleştiği hallerde hastaların en büyük konforu olan yatakların işlevsel bütünlüklerini korunması ve hastaya ihtiyaç duyduğu konforu sağlaması önemli bir durumdur. Hasta yatağı motoru tamiri ve bakımı hasta için önemli bir gereksinim olarak belirtilmektedir. Çünkü günümüzde hasta yatakları yüksek fiyatlardan hizmete sunulmakta olup mevcut hasta yatağı motoru tamiri ile bu masraflardan kaçınılması sağlanabilmektedir. Hastanın konforu korunabilmek de olup hastanın iyileşme sürecinde herhangi bir engel veya aksama gerçekleşmeden hastaya verilen bakım sürebilmektedir.