Sağlık sektöründe çok sık kullanılan malzemelerden birisi de hasta yataklarıdır. Özellikle de hastane, sağlık ocağı ve klinik gibi tüm sağlık kuruluşlarında kullanımı görülen hasta yatakları temel olarak hastaların tedavi süreci içerisinde konforlarının korunması ve arttırılması ile birlikte bakım ve tedavi işlemlerinin daha basit bir hale getirilebilmesi amacı ile özel olarak tasarlanmış olan yatak tipleri olarak tanımlanır. Temel tasarım özelliklerine göre hasta yatakları yan kısımlarında hastaların yataktan düşüşlerine engel olunmasını sağlayacak korkulukları bulunur. Bununla birlikte günümüzde gerçekleştirilen hasta yatağı satış işlemlerinde hasta yataklarında genel olarak motorlu sistemler kullanılıyor. Hasta yataklarının denetiminin düğme veya aparatlar aracılığı ile efor harcanmasına gerek olmadan yapılabilmesini sağlamaktadır.
Hasta Yatağı Neden Kullanılır?
Hasta yatakları, sağlık alanında çok uzun yıllardır kullanılan ürünlerdir. Özellikle de fiziksel eylemleri açısından sınırlı durumda bulunan hastaların sürekli yatışlarının oluşturabileceği vücut yaralarının önlenmesi, hastanın tedavi ve bakım işlemlerinin daha rahat şekilde yapılabilmesi ve hastalığının özelliklerine yatış pozisyonlarının elde edilebilmesi gibi temel amaçlar doğrultusunda kullanımı gerçekleştirilir. Hasta yatağı satış işlemlerinde bu gibi faktörlere yönelik olarak farklı hasta yatağı modelleri sunulmaktadır.
Temel olarak hasta yatağı satış 2 ya da 3 motorlu sistemlerle gerçekleştiriliyor. Bununla birlikte daha çok ev tipi kullanım için tasarlanmış olunan hasta yataklarında tek motor kullanımı gerçekleştirilebiliyor. Aynı zamanda da hasta yataklarında ‘manuel’ sistemli modellerde bulunuyor. Manuel yöntemler ile denetimleri gerçekleştirilebilen bu hasta yatakları günümüzde özellikle hastane gibi kurumsal sağlık yapılarında pek fazla tercih edilmese de evdeki tedavi süreçlerinde tercih edilebiliyor. Özellikle de diğer hasta yatağı modellerine göre daha ekonomik olması günümüzde manuel yatak tiplerinin sınırlı kullanımın söz konusu olduğu evde tedavi süreci gibi ‘portatif’ olarak adlandırılabilecek kullanım alanlarında tercih edilmesine yol açıyor.
Hasta Yataklarının Özellikleri
Gelişen teknoloji ile birlikte hem tedavi süreci hem de konfor standartları açısından hasta yataklarında farklı özellikler barındıran teknolojiler kullanılabiliyor. Özellikle de motor sayısı arttıkça bir hasta yatağının fonksiyon ve özellikleri de daha geniş çeşitliliğe ulaşmaktadır. Kumandalı yönetim özelliğine sahip olan bu tip hasta yatakları sayesinde son derece pratik bir kullanım gerçekleştirilebiliyor. Özellikle de hastanın kendisi tarafından da hasta yatağının denetiminin gerçekleştirilebilmesi gibi çok önemli bir avantaj sağlamaktadır.
Hastanın sağlık durumuna göre en iyi yanıtları sunacak hasta yataklarına ilişkin gerçekleştirilen hasta yatağı satış sürecinde lazımlıklı ve lazımlıksız modeller sunulmaktadır. Lazımlıklı olan hasta yatağı modellerinin tam orta kısımlarında lazımlık için uygun bir boşluk bulunmaktadır. Bu şekilde sürekli olarak yatış gerçekleştirmesi gereken ciddi rahatsızlığı bulunan hastaların temel ihtiyaçlarını en rahat şekilde ve en sağlıklı koşullarda karşılayabilmesine yardımcı olunuyor. Bu gibi farklı hasta yataklarının kullanılacağı sağlık hizmetleri bölüm ya da hasta rahatsızlık durumuna göre seçilmesi en önemli avantajlarından daha etkin bir şekilde yararlanabilme şansı verir.