Vücut da belirli oranlarda yitirilen fonksiyonlar, çeşitli hastalıkların yan etkisi olarak ortaya çıkabildiği gibi, bazı durumlarda gerçekleştirilen cerrahi operasyonların ardından, iyileşme süreci sırsında planlanmış bir durumda olabilir. Bazı operasyonların sonucunda, bölgenin iyileşmesi için hareketlerin kısıtlanmasına başvurulması durumu, tedavinin bir parçası olabildiği gibi, orta veya uzun vadeli olabilir. Bu türlü durumlarda hastaların yatağa bağımlı olmaları gerekebilir. Yatağa bağımlı durumda olan hastaların ortak özelliği, vücut fonksiyonlarını belirli ölçülerde kaybetmiş olmaları veya kısıtlanması mecburiyetidir. Bu tür hastaların bakıma ihtiyaç duymaları normaldir. Kendilerinin gerçekleştiremediği pek çok yaşamsal işlevi, bakıcı veya refakatçilerin yaptırması ya da yapması gerekir.
Hasta yatakları bu nedenle hem hastaların ve hem de refakatçilerin ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak üretilmiş olmalıdır. Örneğin yemeğini kendisi yiyemeyen bir hastanın, yemeğini yatar pozisyonda yiyemeyeceği için, en azından oturur posizyona getirilmesi gerekir. Vücudunun hassaslığı göz önüne alındığında, arkası manuel veya uzaktan kumanda yardımıyla yükselmeyen bir yatak da, hastayı oturur pozisyona getirmek hayli zor ve bazen mümkün olmayan bir durumdur.
Hasta Bakıcıların İhtiyaçlarına Yanıt Veren Hasta Yatakları
Hasta yatakları, çeşitli hastalıkların tedavilerinin uzun süreli bakıma ihtiyaç duyan hastaların oluşmasına neden olmasına paralel olarak üretilen medikal ürünlerdir. Hasta bakıcıların, hastaların yerine getiremediği çeşitli yaşamsal ihtiyaçları konusunda hastalara yardım etmesi, çoğu durumda kaçınılmazdır. Hastaların kaybettikleri fonksiyonelliklerine göre, bu ihtiyaçlarını daha kolay sağlayabilmeleri için geliştirilmiş özelliklerde ki yataklar, aynı zamanda hastaya destek veren refakatçilerin de işlerinin kolaylaşması anlamına gelir.
Örneğin tuvalet ihtiyaçlarını, hareketlerinin kısıtlanmasına paralel olarak yalnız başına gerçekleştiremeyen yatağa bağımlı hastaların, bu ihtiyaçlarını refakatçi yardımıyla gidermeleri gereklidir. Ancak bu her açıdan güç bir durum olduğu için, refakatçi açısından çok zorlu bir yardım olabilir. Hasta yatakları bu kapsamda birçok ek özellik barındıran tasarımlara sahiptir. Bu ek özellikler sayesinde, hasta bakıcılar çok kolay ve pratik bir şekilde hastaların bu ihtiyaçlarını gidermeleri sırasında yardım etmelerini olanaklı kılar. Bu durum aynı zamanda hem hasta ve hem de hasta bakıcı açısından konforun yükselmesine enden olur.
Tedavi Süreçlerini Destekleyen Hasta Yatakları
Birçok hastalığın iyileşmesi sürecinde, hastalar yataklarında belirli süreler boyunca bağımlılık durumu yaşarlar. Tedavilerin çoğunluğunun hareketlerin kısıtlanmasıyla doğru orantılı olarak iyileşme süreçleri oluşur. Yanı sıra bu süreç içerisinde çeşitli yaşam destek araçlarının, tedaviye destek olmaları gerekir. Hasta yatakları, yaşam destek ürünlerinin en kolay şekilde kullanılabilmesini kolaylaştıracak çeşitli aparatlarla üretildiğinde, tedavi süreci açısından önemli bir avantaj ortaya çıkar. Aynı zamanda hareketleri kısıtlanmış olan hastaların, yeme, içme, tuvalet gibi yaşamsal ihtiyaçları açısından yardımcı özelliklerle donatılmış olan hasta yatakları, tedavi süreçlerini doğrudan destekleyen ve ayrıca sürenin kısalmasına neden olabilecek bir konfor sağlarlar. Bu kapsamda yatak seçimlerinin, hastalığın türü ve hastanın durumuyla doğrudan orantılı olarak yapılması çok önemlidir.