Tek Kişilik Hasta Yatağı Yapımı
Hastalığı ilerlemiş kişiler günün büyük bir kısmını yatakta geçirmektedir. Bu sebepten hastaların yatacağı hasta yatağı rahat ve temiz olmalıdır. Yataklar, hastayı fiziksel etkilediği kadar psikolojik olarak da etkiler. Düzenli ve temiz olan hasta yatakları hastalar için daha iyidir. İki kişi veya tek kişi ile yapılan hasta yatağı vücut mekaniği ile uyumlu olmalıdır. Yatak için dayanıklı malzemeler ve temizliği kolay olan malzemeler tercih edilmelidir. Eller yıkanıp kurulandıktan sonra eldiven takılmalıdır. Odanın camını açarak odaya temiz havanın girmesi sağlanmalıdır. Temiz havanın girmesi ile birlikte hasta yatağı da havalanmış olur. Nevresim, çarşaf, yastık kılıfı gibi şeyler hazırlanmalıdır. Yatağın kirlenmemesi için şilte serilebilir. Çarşaf dörde katlandıktan sonra yatağın başucuna koyulur. Düzenli yatak yapılması gerçekleştikten sonra eldivenler çıkartılır.
Tek Kişilik Hasta Yatağının Genel Özellikleri
Hasta yatakları, hastalar için rahat olmasının yanında, hastaları güvende hissettirmelidir. Tedavinin verimli işlemesi için hasta yatakları koşullar en iyi şekilde oluşturulmalıdır. Yatakların her daim tertipli ve düzenli olmasına önem verilmelidir. Hastanın rahatça kumanda veya yanı başında suya ulaşımı sağlamak için hasta yatağı motorlu ve elektrikli olmalıdır. Motorlu ve elektrikli olan yatakların kullanımı hasta tarafından da gerçekleştirilebilir. Yatağın kullanımı ile ilgili hasta mutlaka bilgilendirilmelidir. Odanın sürekli olarak havalandırılması hasta kadar yatak için de önemlidir. Hastanın mahremiyetine zeval gelmemesi için oluşabilecek herhangi bir görüntü engellenmelidir. Hastanın boşaltım ihtiyacı için hasta bezleri tercih edilebilir.
Hastanın üşümesini engellemek ve hastalığının daha da ileri boyuta ulaşmasını engellemek için pike kullanılmalıdır. Yatak düzeni estetik açıdan güzel olmalıdır. Yatağın yanlarından sarkacak kısımların içe doğru katlanması battaniyelerin kirlenmesini önleyecektir. Yatak yarasının oluşumunu da engellemek için çarşaf gergin bir şekilde serilmelidir. Nevresimlerin her daim temiz olması enfeksiyon riskinin azalmasına neden olur. Kirli yatak çarşafları 7 gün ile 10 gün arasında mutlaka değiştirilmelidir. Yatağın modeli ne olursa olsun hastayı rahat ettirecek tarz da olmalıdır. Hastanın rahatı modelden ve görünümden daha önemlidir. Çağırma zili hastanın rahatça ulaşabilmesi için hastaya yakın bir mesafede olmalıdır.
Tek Kişilik Hasta Yatağı Odasının Görünümü
Hastanın odası, yatağı gibi psikolojik ve fiziksel özelliklerine karşılamaya dönük olmalıdır. Hasta bakımını üstlenen kişinin çalışmasını engellemeyecek şekilde düzenlenmelidir. 19 metrekarelik bir alan hasta yatağı için gereklidir. Refakatçi de aynı odada kalacaksa yatak mesafeleri iyi ayarlanmalıdır. Hastanın özel eşyaları için yer kaplamayan gömme dolaplar tercih edilmelidir. Oda tedavi sürecini olumlu götürecek şekilde dizayn edilmeli, eksiklikler tamamlanmalıdır.
Hava geçişinin sağlanması için hava geçişi olan hasta yatakları tercih edilmelidir. Odanın aydınlatılmasına ve havalandırılmasına gereken önem verilmelidir. Odanın duvar renkleri hastayı rahatlatacak, psikolojisine iyi gelecek renkler ile boyanmalıdır. Pastel renkler, doğal ve yumuşak olduğundan hastanın odası için daha uygundur. Gün ışığı odaya doğrudan girebilmeli, duvar ve zeminler temizliğin kolay yapılması için pürüzsüz olmalıdır. Oda dezenfeksiyona elverişli olacak şekilde ayarlanmalıdır. Dayanıklı, kolay temizlenebilen ve kolay hareket ettirilen hasta yatakları tercih edilmelidir. Odanın ısısı kadar nem oranı da iyi ayarlanmalıdır. Yatak sıkıntısız bir şekilde sabitlenebilmelidir. Gürültü etmeyen ve kaygan olmayan malzemelerden üretilmiş hasta yatakları tercih edilmelidir.
Tek Kişilik Hasta Yatağı Odasında Bulunması Gerekenler
Bir hastanın odasında; hasta karyolası, şilte, sandalye, battaniye, nevresim, yemek masası, yastık bulunmalıdır. Hasta karyolası indirilebilir ve kaldırılabilir özellikte olmalıdır. Kumandalı hasta karyolaları tercih edilmesi, hastanın kendi yatağını rahat kullanabilmesi için önemlidir. Korkuluk bulunan hasta yatakları daha güvenlidir. Kullanılacak olan şilte hastanın uzun süre yatakta kalmasını engellemeyecek kadar rahat olmalıdır. Çeşitli kalınlıkta ve boyutta olan hasta yastıkları tercih edilebilir. Elyaftan yapılmış yastıklar tercih edilmelidir.
Yastığa geçirilecek kılıfların büyük olmasına dikkat edilmelidir. Pamuklu kumaş veya keten kumaştan yapılmış çarşaflar kullanılmalıdır. Pike nevresim ile birlikte kullanılabilmektedir. Sentetik kumaştan üretilmiş battaniyeler tercih edilmelidir. Battaniyenin hafif olması kullanışlılığı açıdan daha iyi olur. Tekerlekli ve yüksekliği ayarlanabilen yemek masaları tercih edilmelidir. Yemek masası hastanın rahatça yemek yiyebileceği şekilde dizayn edilmelidir. Refakatçinin oturacağı sandalyeler, rahat ve dayanıklı olmalıdır. Sandalye yerine koltuk tercih edilmesi önerilir. Koltuk kolay temizlenebilen kumaştan üretilmelidir. Hastanın su, bardak ve peçete koyacağı çekmeceli küçük dolapların kullanımı hasta için önemlidir.