Hayatımızın her anında sağlıklı ve mutlu olamadığımız gibi bazen hastalıklarla baş etmek zorunda kalabiliriz. Hasta olan kişilerin tedavisi bazen ayakta yapılabilirken, bazen yatakta yapılması gerekir. Hastanede yapılması gereken tedavi esnasında hastanın rahatı ve konforu oldukça önemlidir. Hastanın kısa sürede iyileşmesi için rahatça dinlenmesi ve iyi uyuması çok önemlidir. Tüm bu sebeplerden dolayı da hasta yatağı kullanmak hem rahatlık açısından hem de kullanışlılık bakımından oldukça önemlidir.
Hasta Yatağı Nedir?
Hasta olup yatakta yatmak zorunda olmak hem hasta için hem de hastanın tüm bakımını üstlenen kişi ve kişiler için oldukça zordur. Özellikle yatalak dediğimiz yatağa bağımlı olan hastalar ihtiyaçlarını dahi kendi başlarına görememektedir. Tüm hareketleri yapabilmek için sürekli birilerinin yardımına ihtiyaç duyuyor olmak her yönden hastayı da bakımını üstlenen kişileri de yıpratmaktadır. Hasta yatakları hastanın yattığı yer açısından daha iyi olması için destek olan ve özel üretilen yataklardır. Hasta yatağı; kullanacak olan hastanın ihtiyaçları göz önünde bulundurularak çeşitli özelliklerle donatılan özel yataklara verilen isimdir. Hasta yataklarını klasik yataklardan ayıran özellik, baş, ayak kısmının hareketli olması, aşağı yukarı hareketlenmesidir.
Hasta yatağında yatmak zorunda olup eli ve parmağı oynayabilen hastalar motorlu hasta yatağını, kendileri bu yatakta bulunan uzaktan kumanda sayesinde kullanabilirler. Bu uzaktan kumandayı kullanarak yataklarının baş kısmını ve ayak kısmını kendileri rahatça hareket ettirebilirler. Hasta yatağı kullanmak yerine klasik yatakta yatan hastalar başlarının yükseltilmesi için bile başkalarından yardım istemek zorunda kalır. Bu tarz çeşitli özelliklerle donatılmış olan hasta yataklarında yatmaları hastaların psikolojik olarak yıpranmalarına da engel olur.
Yatağa tamamen mahkûm olan, yatalak dediğimiz hiç hareket edemeyen hastaların vücutlarının çeşitli bölgelerinde yatak yaraları oluşabilmektedir. Bu yatak yaralarının oluşumu hem hastayı hem de bakımını üstlenen kişiyi oldukça zor durumlara sokmaktadır. Yatak yarasının oluşmasını önlemek için bakını üstlenen kişinin yatalak hastayı sürekli çevirmesi gerekmektedir. Vücutları kendini tamamen bıraktığı için yatalak hastaları çevirmek sanıldığı kadar kolay değildir. Özellikle havalı hasta yatağı kullanılması bu sebeplerden ötürü çok büyük bir kolaylık olacaktır.
Hasta Yatağı Modelleri
Hasta yatağı modelleri üretildiği malzeme ve sağladığı hareket kolaylığı, genel işlevleri, taşıdığı ağırlık kapasitesine göre değişmektedir. Pek çok çeşidi bulunan hasta yatakları genel olarak manuel ve motorlu olmak üzere ikiye ayrılır. Manuel olarak kullanılan hasta yataklarının hareketlilik özelliği sınırlı olmakla birlikte sadece beden gücüyle çalışmaktadır. Motorlu ya da Elektrikli olarak adlandırılan hasta yatakların ise hareketliliği uzaktan kumanda yardımı ile sağlanır. Motorlu hasta yatakları motor sayılarına ve özelliklerine göre 3’e ayrılmaktadır:
- 2 motora sahip hasta yatakları; içerisinde bulunan 2 motor sayesinde hastanın baş ve ayak kısmını otomatik olarak alçaltıp yükseltilmesini sağlar. Bu yataklar ortalama 150 kilo ağırlık taşıma kapasitesine sahiptir. 2 motora sahip hasta yataklarının yanlarında bulunan korkuluklar ve başlık, alüminyum, krom, ahşap gibi farklı malzemelerden üretilebilir.
- 3 motora sahip hasta yatakları; içerisinde bulunan 3 motor sayesinde hasta yatağının ayak, baş kısmının hareketliliğine ek olarak aşağı yukarı hareket etmesine de imkân sağlar. Bu hasta yatakları 200 kilo taşıma kapasitesine sahiptir. 3 motora sahip hasta yatakları hastaya ve bakımını üstlenen kişiye oldukça rahatlık ve konfor sağlar.
- 4 motora sahip hasta yatakları; Trendelenburg denilen özel bir sisteme sahiptir. Bu hasta yatakları öne ve arkaya dik bir açıyla konumlanmaya olanak sağlar. Daha çok yoğun bakım ünitelerinde kullanılan bu hasta yataklarında ayak, baş kısmı hareketli olmasına ek olarak aşağı yukarı hareketlenme özelliği de bulunmaktadır.
Hasta Yatağı Kiralama Fiyatları
Özelliklerine göre hasta yatağı kiralama fiyatları değişiklik göstermektedir. Manuel hasta yataklarının fiyatı üretiminde motor kullanılan elektrikli hasta yataklarına göre daha düşüktür. Özelliklerine göre hasta yataklarında fiyatlandırma yapılır. Motorlu elektrikle çalışan hasta yataklarında fiyat motor sayısı arttığı doğrultuda artar. 2 motora sahip hasta yataklarının fiyatları daha düşük olurken 4 motora sahip hasta yatakları daha yüksek fiyata sahiptir. En yüksek fiyata sahip olan hasta yatakları ise havalı olan modellerdir. Hasta yatakları yurt dışından ihraç edildiği için döviz kuruna endeksli olmasından dolayı ne yazık ki ülkemizde yüksek fiyatlarla satılır. Hasta yatağında yabancı firmaların yataklarının parça fiyatları da oldukça yüksektir.
Hasta Yatağını Satın Almak Mı Kiralamak Mı?
Satın almak mı daha iyidir yoksa kiralamak mı sorunun cevabı tamamen hastanın durumuna bağlıdır. Doktorlar tarafından hareket ve iyileşme ihtimali maalesef görülmeyen yatalak hastalar için hasta yatağını satın almak daha mantıklı olacaktır. Ancak belli bir süre sonra iyileşecek olan hastalar için ise hasta yatağı kiralama hizmeti almak daha avantajlı olacaktır. Hasta yataklarının kullanımının kolay olması ve özelliklerinin fazla olması, ayrıca konforlu ve rahat olmasından dolayı bazı hastalar iyileştikten sonra dahi kullanmak isteyebildiği için yatağı kiralamak yerine satın almayı tercih ederler.
Hasta Yataklarının Ücretini SGK Karşılıyor mu?
Hasta yakını olanların maddi yükünü hafifletmek adına devlet kurumlarının çeşitli hizmetleri vardır. Hastanın tedavi edildiği süre zarfında kullanması gerekli olan hasta yatağının ücretinin karşılanması da devletin sunduğu hizmetlerden biridir. Yatalak olan ya da kısmen hareket edebilen hastaların hasta yatakları ücreti SGK tarafından karşılanmaktadır. Ancak SGK yatağın ücretini ödemez, yatağı direkt olarak hastanın adresine gönderir.