Hasta yatakları, bir metal üzerine monte edilmiş hastane ve sağlık ocağında refakatçi ve sağlık personellerinin işlerini kolaylaştırmak için yapılmış medikal yataklardır. Motor sayesinde hareket kabiliyeti kazandırılan hasta karyolası çeşitlerinin hem görüntüleri hem de işlevsellikleri açısından birbirinden farklıdır.
Hasta Yatakları Nasıl Kullanılır?
Manuel ve elektrikli olarak başta ikiye ayrılan hasta yatakları gelişen teknoloji ile zamanla farklılık göstermiştir. Her hastalık için ayrı ve özel olarak tasarlanmış hasta yatakları bireyin ihtiyacına göre kullanılmalıdır. Evde ya da hastane ortamında kullanılabileceği gibi hasta düşmesin diye yanda korkulukları, hastanın rahat yemesi için uygun olarak tasarlanan baş kısmı ve ayaklarını kaldırabilmek için ayarlanabilen bir mekanizmadan oluşur. Her hastanın ihtiyacına göre yatak çeşidi bulunmaktadır. Yatalak hastalar için de bası engelleyici sayesinde yara oluşumunu önleyen havalı yatak modelleri evlerde ve hastanelerde oldukça sık kullanılmaktadır.
Pratik Kullanımlı Hasta Yatakları
Manuel, iki motorlu, asansörlü, havalı ve yoğun bakım hasta yatakları olarak 4 çeşide ayrılırlar. Manuel olanlar tek ve çift ayarlı olmak üzere 2 gruptadır.
Manuel Hasta Yatağı
Elle hareket ettirilebilen hasta yatakları çeşididir. Bu yatak tipleri rulmanlar vasıtası ile baş ve ayak kısmını hareket ettirilebilen yatak çeşidi olmakla birlikte yeni modelleri çıkmasına karşın hala birçok hasta tarafından kullanılmaktadır. Tek taraflı manuel hasta yatakları sadece baş kısmının hareket sağlandığı modeldir. İki taraflı manuel hasta yatakları ise baş ve ayak kısmı insan gücü sayesinde rulmanlar tarafından hareket sağlanabilen yataklardır. Manuel olmasına rağmen hasta yatakları arasında en çok rağbet gören birçok elektrikli yataktan daha fazla kullanım şekline sahiptir. Bu yatak modelleri alınırken baş kısmının ne kadar yükseğe kalktığına, ayak kısmının pozisyonuna dikkat etmesi gerekir.
Motorlu Hasta Yatağı
Kumandalı ve elektrikli olarak 2 çeşide ayrılmaktadır. Motorlu hasta yatakları 2, 3, 4 motorlu olabilir. Motorlar hasta yatağı altına yerleştirilir. Bir el kumandası ile hareketi sağlanabilir. Tek motorlu hasta yataklarının yalnızca sırt bölümü hareketlidir. Bu tip tek motorlu hasta yataklarında piston kullanılmaktadır. Dual motorlu hasta yatakları kullanılan motorlar tek parça halindedir. Sırt ve ayak bölümlerinde hareketlilik sağlanır. Güç açısından diğerlerinden daha zayıftır. Kısa süreli ve aşırı kilosu olmayan hastalar için en uygun modeldir. Uygun fiyatlı olarak dual motorlu hasta yatakları tercih edilebilir. Üç motorlu hasta yataklarında üç tane piston kullanılır. 2 motorluya 1 motor daha eklenerek yükseklik kazandırılır. Kumanda ile yukarı aşağı hareket kazandırılır.