Solunum yolu hastalıkları alt solunum yollarını ya da üst solunum yollarını tutmasına göre ikiye ayrılır. Üst solunum yollarını tutan hastalıklar genellikle kısa sürer ve hafif atlatılır. Alt solunum yolu hastalıklarında ise kronikleşme söz konusudur. Tedaviye rağmen ağır seyredebilir ve hastaları günlük yaşamdan alıkoyabilir.
Solunum yolu hastalıkları ülkemizde en sık görülen hastalık gruplarından biridir. Solunum yollarını etkilediğinden öksürük, nefes darlığı gibi semptomlarla kendini gösterebilir. Bu hastalıklar ağırlaştığında hastayı eve ve yatağa bağımlı hale getirebilir.
Solunum Yolu Hastalıkları Nelerdir?
Solunum yolu hastalık grubu içinde akla ilk gelen enfeksiyonlardır. Grip, nezle, farenjit, larenjit, bronşit, zatüre (pnömoni) gibi hastalıkların temelinde enfeksiyon vardır. Yani solunum yollarına giren bakteri, virüs ya da mantarlar bu enfeksiyonlara sebep olur. Bu canlılar halk arasında genel olarak mikrop adıyla bilinir.
Solunum yolu enfeksiyonları genelde akut olarak ortaya çıkar. Yani aniden başlar ve hızlı bir ilerleme gösterir. Tedavisinde çeşitli ilaçlar uygulanabilir. Ağır seyrettiği durumlarda hastaneye, hatta yoğun bakıma yatış gerekebilir.
Enfeksiyon Dışında Kalan Solunum Yolu Hastalıkları
Solunum yolu hastalıklarından enfeksiyona bağlı olmayanlar dışında en sık rastlanan astımdır. Astım hastaları alerjik olabilir ya da olmayabilir. Öksürük ve nefes almada güçlük gibi şikayetleri olur. Tedaviye uydukları takdirde genellikle fazla ağırlaşmaz ve hastanın hayattan soyutlanmasına neden olmaz.
En sık görülen solunum yolu hastalıklarından bir tanesi de KOAH’tır. Açılımı “Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı”dır. Hastalarda öksürük, nefes darlığı ve balgam semptomları görülür. En büyük etken sigaradır. Sigara dışında çevresel kirliliğe maruz kalmak ya da mesleksel faktörler de etkili olabilir.
KOAH ilerleyici bir hastalıktır. Sigara bırakılmadığı ve tedaviye uyulmadığı takdirde daha hızlı ilerler ve hastaları kısa sürede eve ve oksijen tüpüne bağımlı hale getirebilir. Alevlenme dönemlerinde ciddi solunum sıkıntısı yaşarlar ve hastaneye yatış gerekir.
Solunum Yolu Hastalıkları Nasıl Seyreder?
Solunum yolu hastalığının tipine göre seyri de değişir. Tabii hastanın tedaviye uyup uymaması da hastalık seyrini değiştiren önemli bir faktördür. Hastalık ilerlediğinde hastalar yatağa bağlı hale gelebilirler. Bu süreçte evde hasta yatağı kullanılarak hastaların konforu artırılabilir.
Yatağa bağımlı hastalar için yatakHastaların solunum yollarının hayati öneminin farkında olmaları ve hekimin uyguladığı tedaviye harfi harfine uymaları gerekir. Bu süreçte hasta yakınları da bilinçli davranmalı ve tedavi konusunda hastalara destek olmalıdır.
Saydığımız hastalıklar dışında akciğerin pnömotoraks, fibrozis, silikozis, pnömokonyoz, tüberküloz gibi çeşitli rahatsızlıkları vardır. Uzman bir hekim tarafından tanı konur ve tedavi süreci başlar. Akciğer kanseri de solunum yolu hastalıkları içinde yer alır ve tedavi süreci diğerlerine göre oldukça uzun ve zahmetlidir.
Solunum Yolu Hastalıkları İlerlediğinde Yapılaması Gerekenler
Bazen tüm tedaviler uygulandığı halde yine de hastalığın ilerlemesinin önüne geçilemez. Hastalar yatağa ve eve bağımlı hale gelebilir. Hastanede uygulanan tedaviler sona erdiğinde eve çıkması ve geri kalan tedavisine evde devam edilmesi istenir.
Hastalar evde kaldıkları süre boyunca devamlı olarak yatmak zorunda kalabilirler. Bu durumda yattıkları yatağın hasta karyolası şeklinde olması gerekir. Bu sayede hem hastalar hem de onlara bakan kişiler rahat eder. Hasta yatakları genel olarak tekerleklidir ve hastalara evin içinde kolay hareket imkânı sağlar.
Hasta KaryolasıHastalık ilerlediğinde öksürük ve nefes almada güçlük durumları artabilir. Semptomların artması hastaların yaşam kalitesini düşürür. Günlük işlerini yapmakta bile zorlanır hale gelebilirler.
Solunum Yolu Hastalığı Olanların Evde Bakımı
Eğer hastanın yatarak geçireceği süreç geçici ise hasta yatağı kiralama seçeneği değerlendirilebilir. Böylece daha düşük ücretlerle hasta yatağı edinilebilir. Hasta yataklarının bazılarında kumanda bulunur ve bu kumada ile dik konuma getirilebilir, yeniden yatar pozisyona geçebilir. Kendi kendine oturamayan hastalar için büyük bir kolaylıktır. Bazı yataklar ise hastanın yataktan hiç kalkmadan tuvaletini yapabilmesine imkân sağlar. Hastalığı ilerleyen ve tuvalete girmekte zorlanan kişiler için oldukça önemli bir özelliktir. Hastanızın ihtiyacı olan temiz su için su arıtma cihazı kullanabilirsiniz.
Hasta yatağı fiyatları yatağın içerdiği özelliklere göre değişir. Satın alma ve kiralama fiyatları farklıdır. Hastanın ihtiyaçlarına göre farklı türdeki hasta yatakları arasından seçim yapılabilir. Yatakta geçirdikleri sürecin uzayabileceği unutulmamalıdır. Bu açıdan hastaların konforu önemsenmeli ve evde gereken düzenlemeler yapılmalıdır. Hastaların bu süreci hasta yataklarında geçirmesi daha rahat etmelerini sağlar.